X-Files   Return to Index
Log in to check your private messages
Sanctuary

Post new topic   Reply to topic    THE X-FILES Türkiye Forum Index :: Telemanyaklar
View previous topic :: View next topic  
Author Message
theredandtheblack
Özel Ajan
Özel Ajan

PostPosted: Thu Oct 29, 2009 8:48 pm    Post subject: Sanctuary Reply with quote
Birkaç baþlýkta adý geçmekle beraber kendisine ait bir baþlýk olmadýðýný farkettim Sanctuary'nin.Þu aralar hastasý olduðumdan ve dizi tam da 2.sezona girdiðinden bir baþlýðý haketmiþ gibi geldi bana.

Öncelikle bir vikipedia özeti vereyim:

Dr. Helen Magnus Victoria Döneminde Royal College'e girebilen ilk kadýndýr. Babasý zamanýnýn aykýrý doktorlarýndan Gregory Magnus, çoðumuz için canavar olarak görülen, ama onun insan evriminin bir sonraki halkasý diye gördüðü canlýlar için bir sýðýnak yaratýr. Ve bu sýrrýný kýzýyla paylaþýr. Dr. Helen Magnus, niþanlýsý olan John Druitt'in ayný zamanda tedavisiyle de ilgilenmektedir. Onun Karýndeþen Jack olduðunu öðrendiðinde, ondan vazgeçmek istemez, ama yapabileceði fazla birþey de yoktur. Bu olaylarýn üstünden yaklaþýk 130 yýl geçtikten sonra, yalnýzlýktan kurtulmak için, John Druitt'ten kendisine kalan tek þey olduðunu düþündüðü donmuþ spermleri kullanarak bir kýz çocuðu dünyaya getirir: Ashley Magnus. Ashley, hem kýzý, hem dostu, hem de "Sýðýnak"taki en büyük yardýmcýsýdýr artýk. Elbette ona babasýndan söz edemeyecektir. Ama asýl sürprizi, John Druitt'in uzayý bükerek zamanda yolculuk yaptýðýný öðrendiðinde yaþar. Her dönemde kendisine yardýmcýlar bulmuþ olan Dr. Magnusun bu dönem için seçtiði kiþi, baþarýlý bir týp doktoru olma yolunda ilerleyen Dr. Will Zimmerman'dýr. Dr. Will Zimmerman ilk önce inanmak istemese de, gördüklerinden sonra yapacak bir þeyi yoktur: Bu dünyada bizimle birlikte ama bizden saklanarak yaþayan, bazýlarý dost, bazýlarý ise düþman baþka yaratýklar da vardýr. Artýk 157 yaþýnda olan Dr. Magnus ekibini tamamlamýþtýr.

Dizinin gidiþatý genel olarak "normal ve anormal" canlýlar arasýndaki ayrýmla iþleniyor.Bu anlamda biraz X-Files'ýn stand alone bölümlerini andýrmakta.Hatta okuduðum yorumlarda XF-Buffy karýþýmý bir dizi olarak gösterilmiþ Sanctuary.

Bir diðer güzel yaný ise her bölümde mutlaka bilim tarihinden tanýdýðýmýz isimlere göndermeler olmasý.Benim özellikle hayraný olduðum Nikola Tesla da dizide yer almakta.Hem de yarý vampir olarak:) Bunlara ek olarak Edison,Watson ve Einstein'a da bir sürü gönderme mevcut.

Sanctuary neredeyse tamamen yeþil ekran tekniðiyle yapýlan bir dizi.O yüzden karakterler dýþýnda tüm arka planý efekt olarak izlemek, baþta garip geliyor.Sonrasýnda ise müthiþ bir havasý olduðunu keþfediyoruz dizinin.Yani zaten Sanctuary'nin çekiciliði de -gotik havasýnýn yanýsýra- bu dijital ortam bana kalýrsa.

Oyunculuklara da diyecek sözüm yok.Amanda Tapping'i Stargate'te izleyen herkes seviyordur zaten.Burada ise çok farklý bir karakter,hem tip hem kiþilik olarak.Ayrýca bana mý öyle geldi bilmiyorum ama oyunculukla çok ilerlemiþ kendisi.

Diziyle ilgili düþülecek çok dipnot var aslýnda.Çevirilerde bile her bölüm için mutlaka upuzun notlar var.

Ýzleyen var mýdýr bilemiyorum ama kesinlikle tavsiye etmekteyim.
auroriel
Sendika Üyesi
Sendika Üyesi

PostPosted: Fri Oct 30, 2009 1:06 am    Post subject: Reply with quote
Baþlarýný izledim ama çok basit bulduðumdan býrakmýþtým. Ýnci ile tartýþmýþtýk sanýrým Yeni Diziler baþlýðýnda...

Tekrar baksam mý bakmasam mý diye düþünüyodum ne zamandýr, fýrsat bulursam bakayým bari, ama pek umutlu deðilim saracaðýndan.
Back to top
View user's profile Send private message
theredandtheblack
Özel Ajan
Özel Ajan

PostPosted: Fri Oct 30, 2009 1:48 am    Post subject: Reply with quote
Ayný þekilde ilk 4-5 bölüm beni de sarmamýþtý ama devam etme gereði duydum,iyi ki de duymuþum.Sonrasýnda açýlýyor dizi zaten.Özellikle Tesla geldikten sonra.Bu da 1.sezon 7.bölüme denk düþmekte.Eðer 7 ve sonrasýna kadar gelip de býraktýysan, demektir ki dizi seni sarmayacaktýr :)Ama bence son bölümler izlenmeden karar verilmemeli.Zaten 2.sezon çok daha bomba baþladý.Gerilimli bir hal aldý her þey.O yüzden devam et derim Ruki.
isatay
Müdür Yardýmcýsý
Müdür Yardýmcýsý

PostPosted: Fri Oct 30, 2009 2:12 am    Post subject: Reply with quote
Açýkcasý konu çok ilginç geldi. Görünüþe göre viktoryen edebiyata olsun, tarihi kiþiliklere olsun birçok referans var dizide; Magnus soyadý bile X-Men'e bir gönderme gibi geldi bana. Böyle bir dizinin varlýðýný ilk kez duymuþ olmam þaþýrtýcý.Bu kadar karmaþýk ve zengin arkaplan ancak bir Ýngiliz dizisinde olur? Yanýlýyor muyum yoksa gerçekten de ingiliz dizisi mi Sanctuary? Umarým öyledir Smile
Back to top
View user's profile Send private message
theredandtheblack
Özel Ajan
Özel Ajan

PostPosted: Fri Oct 30, 2009 9:59 am    Post subject: Reply with quote
isatay wrote:
Açýkcasý konu çok ilginç geldi. Görünüþe göre viktoryen edebiyata olsun, tarihi kiþiliklere olsun birçok referans var dizide; Magnus soyadý bile X-Men'e bir gönderme gibi geldi bana. Böyle bir dizinin varlýðýný ilk kez duymuþ olmam þaþýrtýcý.Bu kadar karmaþýk ve zengin arkaplan ancak bir Ýngiliz dizisinde olur? Yanýlýyor muyum yoksa gerçekten de ingiliz dizisi mi Sanctuary? Umarým öyledir Smile

Kanada diyelim Smile Zaten dizide british aksaný olan tek kiþi de Magnus.Amanda Tapping bu kez kendi aksanýyla konuþmakta,diziye uygun olmasý açýsýndan sanýrým.
Post new topic   Reply to topic    THE X-FILES Türkiye Forum Index :: Telemanyaklar All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum