X-Files   Return to Index
Log in to check your private messages
Doctor Who
Goto page 1, 2, 3  Next

Post new topic   Reply to topic    THE X-FILES Türkiye Forum Index :: Telemanyaklar
View previous topic :: View next topic  
Author Message
desertfo6
Saha Ajaný
Saha Ajaný

PostPosted: Sun Mar 11, 2007 11:32 am    Post subject: Doctor Who Reply with quote
Enterprise bittikten sonra ABD'de "Heroes" ve "BSG" hariç adam gibi bilimkurgu kalmadýðý için ( bence ) biraz da Avrupa bilimkurgu piyasasýna el atalým dedik. Nedense bilimkurgu dendiðinde karþýma da hem bu baþlýk çýkýyordu. "Doctor Who" Sonradan Doctor Who'nun oldukça popüler bir ingiliz bilimkurgu serisi olduðunu öðrendim. Aslýnda o kadar popüler olmuþtu ki 1960'larda baþlayan dizisi 1989'a dek sürmüþtü. ýngilizler için H.G. Wells ile beraber bilimkurgunun klasikleri arasýnda sayýlýyor "Doctor Who". 2005 yýlýnda ise BBC "Doctor Who"nun yeniden uyarlanmýþ ( BSG gibi ) versiyonlarýný çekip yayýnlamaya baþlamýþ. þu an ikinci sezonunda hatta. ýlk bölümlerini izlemeye baþladým. Her BBC yapýmý gibi kurgu ve efektten ziyade oyunculuða , repliklere ve bölüm baþý konulara önem veren
bir yapým bu. Bazý zekice espiriler ve dokundurmalar var. Yanlýz tercüme olmadan ingiliz aksanlý konuþmalarý anlamak için bayaðý kasmak gerekiyor.

Doctor Who aslýnda sizin , bizim gibi dýþarýdan normal insana benzeyen bir uzaylýdýr aslýnda. "Zaman Lordlarýnýn" sonuncusudur. Kendi gezegeni bir savaþ sonucu yok olmuþ ve þimdi epey sevmeye baþladýðý dünya gezegeninde TARDIS takma adlý ( Time And Relative Dimension (or Dimensions) In Space. ) uzay ve zamanda seyehat eden aracýyla dünyada deðiþik mekanlarda zaman yolculuklarý yapmakta ve tarihi olaylarý inceleyip kimi zaman olumlu müdahaleler yapmaktadýr. ( TARDIS dýþarýdan aynen klasik bir Londra telefon kulübesine benzer ! ) Yanýnda daima sekreter veya macera arkadaþý denilebilecek birini alýr.

Bölümlerin bazýlarýnýn çok zekice ve ince espirilerle yazýldýðýný belirtmem gerek gene. Tabii ilk baþta anlayabilmeniz bazen zor olabiliyor. Neyse kliþe yapýmlardan sýkýldýysanýz ve tiyatro performanslý bir oyunculuk görmek isterseniz BBC'nin Doctor Who'sunu tavsiye ederim. Çok eðlenceli ve tarihi açýdan bilgilendirici.

Quote:

Mesela bir bölümde Doctor Who ve yardýmcýsý 5 milyar yýl geleceðe güneþin patlayýp dünyanýn yok olacaðý güne gidiyorlar. Geldikleri yer de çeþit çeþit uzaylýnýn toplanýp bu tarihi ana þahit olacaklarý bir uzay istasyonu. Ne var ki o çaðda artýk en son kalmýþ olan ( türünün son örneði ) tek bir insan tutup istasyondaki herkesi fidye için rehin alýyor. Ortama uygun olarak da Britney Spears'ýn "Toxic" þarkýsýný çalmaya baþlýyor ! Doctor Who da "Ulan gözümüzün önünde beþ milyar yýllýk evrim buharlaþýp uçmak üzere. ýþ yine paraya mý döküldü yani !" diye felsefe yapýyor.

Bir bölümde de Doctor Who ve yardýmcýsý 19. yy ýngilteresine gidip ünlü roman yazarý Charles Dickens ile tanýþýyorlar. Dickens hayalgücünün artýk yeni birþeyler üretememesinden yakýnýyor. "Hayaletlerle ilgili birþey yazsam derken..." Doctor Who araya giriyor "Ha. Onu okumuþtum. Çok iyiydi." ( Charles Dickens'ýn bir yýðýn versiyonu çekilen en baþarýlý romaný "Noel þarkýsý"na atýf )

Last edited by desertfo6 on Sun Mar 11, 2007 9:54 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
isatay
Müdür Yardýmcýsý
Müdür Yardýmcýsý

PostPosted: Sun Mar 11, 2007 7:05 pm    Post subject: Reply with quote
aslýnda tem bir BSG tarzý yeni uyarlama söz konusu deðil. Doktor, ýrkýnýn özelliðinden dolayý her öldüðünde tekrar diriliyor ancak baþka bir bedende. bu sayede dizi aralýklý olarak 30- 40 yýldýr yeni oyuncularla devam edebiliyor. uzun süre ara verildikten sonra tekrar baþlayan dizinin bu esnekliðinden iyi faydalanýlýp hem yeniden düþünülmüþ ve hem de orjinal serinin devamý olacak biri dizi çekilebilmiþ.bildiðim kadarýyla þu an 20. Doktor maceralarýna devam ediyor.

TARDýS'in telefon kulübesine benzemesinin sebebi her gittiði zamanda o döneme uygun olarak kamufle olmasý. laikn Doktor 20.yy. baþlarýnda Londra'yý ziyaret ederken bu özellik bozuluoyr ve TARDýS Telefon kulübesi görünümünde kalýyor. bir süre sonra Doktor bu özelliði tamir ediyor ama telefon kulübesi görünümü hoþuna gittiði için deðiþtirmiyor.

ben çocukken trt'de kýsa bir dönem için gösterilen diziyi hayal meyal hatýrlýyorum. sonraki dönemde bir iki romanýný da okumuþtum. yýllar sonra BBC1de verdiklerinde takip ettim. çok güzel ama onyýllardýr sürdüðü için bayaðý karýþýk bir dizi. Doktor sadece zamanda yolculuýk yapmýyor, paralel evrenlere v.s.de gidiyor. tam anlamak için ilk bölümden baþlayarak izlemek lazým ki tüm bölümleri izlemek de bir iki yýl sürer heralde. Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
black_witch

PostPosted: Sun May 27, 2007 6:03 am    Post subject: Reply with quote
sormak istiyorum bu dizi,christopher eccleston ýn oynadýðý doktor,bbc de yayýnlanýyor mu(bbc prime ki sanýrým hayýr)yoksa cine5 te,dublaj-altyazý-gün-saat deðiþtirmelerine katlanarak mý izlemeye devam edebiliriz?
isatay
Müdür Yardýmcýsý
Müdür Yardýmcýsý

PostPosted: Mon May 28, 2007 12:54 am    Post subject: Reply with quote
kabloludaki BBC Prime'da rastlamadým maalesef diziye. ama zaman zaman dizinin eski versiyonlarýný gösteriyorlardý.
Cine 5'in anlamsýz yayýn politikasý yüzünden ben de takip edemiyorum doðru dürüst. rastladýkça seyrediyorum. Evil or Very Mad
Back to top
black_witch

PostPosted: Fri Sep 14, 2007 9:00 pm    Post subject: Reply with quote
güzel..artýk kabloludaki bbc prime'da da yayýnlanmaya baþlamýþ.
ben pazar günü 17.00 civarý görmüþtüm,3. veya4. bölüm vardý(moisturize me,moisturize me...)o bölüm iþte Rolling Eyes
ama aslýnda cumartesi europe:19:00 da yayýnlanýyor,pazar da tekrar iþte..
yani hala ilgilenen varsa.....
çünkü cine5 te 8-9 bölümden sonra ya zaten yayýnlamadýlar ya da ben günleri,aylarý,yýllarý karýþtýrdým da göremedim,bezmiþtim zaten Idea
isatay
Müdür Yardýmcýsý
Müdür Yardýmcýsý

PostPosted: Sat Sep 15, 2007 3:55 am    Post subject: Reply with quote
dünyanýn yokolduðu bölüm olmasý lazým o bölümün. yanýlmýyorsam 2.bölümü dizinin. ne yaptýysam Doctor'un Rose ile karþýlaþtðý ilk bölümü yakalayamadým bir türlü ne Cine5'te ne de BBC'de. 3.bölüm de 19.yy'da bedensiz yaratýklarýn istila ettiði cenaze evi ile ilgiliydi. sonrasýný ben de karýþýk izledim. anladýðým kadarýyla C.Ecclestone'lu Doctor Who sadece bir sezon sürüyor zaten.
Back to top
black_witch

PostPosted: Sat Sep 15, 2007 6:52 am    Post subject: Reply with quote
ben de tesadüfen ilk bölümünü görüp,neymiþ,izleyelim diye baþlamýþtým zaten Smile
dediðin bölümün dünyanýn yok olduðu bölüm olduðunu biliyorum tabi de spoil etmemek için kendimce,öyle demiþtim(ama komik;yani bundan da nasýl spoil olucaksa,mesela charles dickens la karþýlaþýyorlar vs.desem yine absürd bir spoiler olur...mm,susiym)
evet 13 bölüm var sadece christopher eccleston ile ve zaten herhangi,kabiliyetsiz ama sadece ingiliz birini koysalardý da hiç izlenmezdi o seri.
isatay
Müdür Yardýmcýsý
Müdür Yardýmcýsý

PostPosted: Mon Jun 09, 2008 1:30 pm    Post subject: Reply with quote
merak edenler için BBCPrime Dr.Who'yu Ecclestone'lu bölümlerden itibaren cumartesileri iki bölüm peþpeþe olmak üzere yeniden yayýnlamaya baþladý. 3. bölümden yakalayabilirsiniz önümüzdeki cumartesi saat 20:00'de (siz yine de bir teleteksten kontrol edin yanlýþ hatýrlýyor olabilirim saati Wink ) piþman olmayacaðýnýzý garanti ederim Very Happy
Back to top
elisa day
Sendika Üyesi
Sendika Üyesi

PostPosted: Wed Sep 16, 2009 1:47 am    Post subject: Reply with quote
Bu dizinin yeni versiyonu cnbc-e'de gösterilmeye baþlandý. Bilmiyorum var mý izleyen? Ben takip ediyorum. Ýlk diziyi izlemedim gerçi... O nedenle bir ön yargým yok... Þuan çok eðlenceli geldi bana..Smile

http://ruyasam.blogspot.com/
Back to top
elisa day
Sendika Üyesi
Sendika Üyesi

PostPosted: Wed Sep 16, 2009 1:50 am    Post subject: Reply with quote
Okumadan yazmýþým burda da bu yeni versiyondan bahsediliyormuþ..Very Happy Ýlk 3 bölümü izledim ben ve baya beðendim..Very Happy Ýzlemek isteyen varsa pazar günleri cbnc-e'de saat 21:00'da...

Back to top
isatay
Müdür Yardýmcýsý
Müdür Yardýmcýsý

PostPosted: Wed Sep 16, 2009 6:25 am    Post subject: Reply with quote
Dizi gerçekten çok çok iyi. Defalarca izledim hem 9.Doktor Ecclestone'lu ve hem de 10.Doktor David Tennant'lý bölümleri; bütçesi amerikan dizileri kadar olmasa da çok yaratýcý ve saðlam senaryosu ile kapatýyor açýðýný. Özellikle insani yanýný mükemmelen vurguluyor. Eski dizileri(aslýnda eski-yeniaytýmý yok, ayný dizinin devamý bu) sevenler de bu dizide eskiye nefis atýflar bulacaklar Wink
Back to top
auroriel
Sendika Üyesi
Sendika Üyesi

PostPosted: Wed Sep 16, 2009 12:00 pm    Post subject: Reply with quote
Quote:
Rose: If you are an alien, how come you sound like you're from the North?
The Doctor: Lots of planets have a North.

Ben bu muhabbete koptum Very Happy. 2. bölümü kaçýrdým (ilk iki bölüm ayný gün gösterildi sanýrým, o zaman 3. bölümü kaçýrdým) ama izlemeye devam etmeyi düþünüyorrum. zaten merak ediyodum.

bu arada time lord'larýn özellikleri nedir merak ettim Sancar.. Söylesen ciddi spoiler mý olur?
Back to top
the 8th endless
Sendika Üyesi
Sendika Üyesi

PostPosted: Wed Sep 16, 2009 1:07 pm    Post subject: Reply with quote
ilk bölümün sonunu yakaladým ben. 5 milyar yýl sonrasýnda (dünyanýnýn yokolduðu zaman) günümüzdeki annesini arayan hatunu gördüm iþte, anlayýn. direkt otostopçunun galaksi rehberi geldi aklýma, "evrenin sonundaki restoran" hatta. gözünü sevdiðim ingiliz bilimkurgusu dedim; tv dizileri, romanlarýna selam çakýyor. güzeldi.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
elisa day
Sendika Üyesi
Sendika Üyesi

PostPosted: Wed Sep 16, 2009 6:32 pm    Post subject: Reply with quote
Benim de ilk aklýma Evrenin sonundaki restoran geldi walla...Very Happy Yalnýz bu Doctor'un devamlý deðiþme iþini çok sevmedim ben.... Genelde karakterlere baðlanmak gibi bir huyum vardýr... Neyse ama güzel dizi..Very Happy

Back to top
isatay
Müdür Yardýmcýsý
Müdür Yardýmcýsý

PostPosted: Wed Sep 16, 2009 7:55 pm    Post subject: Reply with quote
Otostopçu'nun Galaksi Rahberi ile bir ruhdaþlýðý var, (sonuçta ikisi de BBC dizileri Mr. Green ) ama Dr.Who daha eski yani D.N.A da ondan etkilenmiþtir. Wink

Aslýnda Zaman Lordlarý spoiler olmaz sonuçta eski bölümlerde olmuþ bitmiþ olaylar ama yine de eski dizileri izlemeyenler için ileriki bölümlerin cemilelerini bozmak istemem Very Happy

Kýsaca Zaman Lordlarý zaman yolculuðunun sýrlarýný keþfetmiþ aþmýþ, antik bir ýrk, baþdüþmanlarý ile girdikleri büyük Zaman Savaþý sonucu kendileri ile birlikte düþmanlarýný da yokettiler; geriye sadece Doktor kaldý. Ha düþmanlarý kimdi derseniz sadece þunu söyleyebilirim:

"-Exterminate!!! Exterminate!!! Exterminate!!! Mr. Green Mr. Green
Back to top
Post new topic   Reply to topic    THE X-FILES Türkiye Forum Index :: Telemanyaklar All times are GMT + 3 Hours
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum